Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

08 July 2012

pernah tengok tak?

assalamualaikum semua, selamat pagi..

pagi ni sejuk je maklumla malam td hujan lebat sangat.tido pun lena..nasib baik subuh td mak ketuk pintu bilik, kalau tak confirm subuh gajah.haha..

korang penah tengok jerami padi tak? bagi yang ada kampung mungkin dah biasa tengok tapi bagi yang memang orang bandar jerami ni mesti asing bagi korang kan? jom tgk gambar jerami padi kat bawah ni.

ha ni la jerami padi yg dah dikumpul...

acara wajib ialah berposing..haha

jerami padi ni boleh diproses untuk buat baja, pastu boleh gak dibuat makanan tuk binatang ternakan.



* jerami ni ialah batang padi yang dah kering lepas proses menuai padi..




27 comments:

inazamri said...

akak first time tengok jerami buat camtu.Cantik la pulak

Amie said...

Terima kasih kongsi gambar tu KunangKunang... dengar nama jerami, tapi yang gulung besar gini baru pertma kali nampak!

CT said...

1st time akk tgk dik, ini pun dh kira hebat akk nmpk dlm alam maya...malunya dh tua2 x pnh nampak...huhuhu. Jakun kjp...wawawa

Salwa said...

Ok. Ni first time I tengok, orang bandar betul la saya. Hehe. ;b

KuNanGKuNanG said...

inazamri: dah cam benang versi besar punya kan.he3

KuNanGKuNanG said...

Amie: dlu2 jerami ni dibakar je..skrg ni je dibuat cmni sbb dh tau kegunaannye..:)

KuNanGKuNanG said...

CT: he3..xpe la kak, ni la faedahnye berblogkan, banyak leh kite tau...:)

KuNanGKuNanG said...

Salwa: dpt gak salwa tgk kt alam maya ni.nk tgk yg real meh la dtg kg sy...he3

Suhami Ahmad said...

wah...ala2 mcm kat las vegas lak...hehe

KuNanGKuNanG said...

Suhami Ahmad: kalu atok shoot gambor org kawin kat sini mesti cantek..he3

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

klu moon ada kat situ..konpem jakun habis nie.. hehehe

al maklum lerrr org bandar xpenah jumpa jerami padi laa katakan.. hehe

lilypelangi said...

1st tyme tgk jerami bulat2 cmtu .. ahaa

Anamarza said...

pokok padi tengok la jerami padi..tiada dalam ingatan hihihi

Outbound Malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

KuNanGKuNanG said...

cikmoonadanan: ntah2 moon panjat gulungan jerami tu.haha

KuNanGKuNanG said...

lilypelangi: lain kan dari yg biasa..:), buat camni sng tuk dibawa ke tempat prosesnye..

KuNanGKuNanG said...

Anamarza: he3..tgk dalam blog sy ni je la ye..:)

KuNanGKuNanG said...

outbound malang: tq atas kunjungan anda..:)

Ca Cik Duyung said...

bukan setakat jerami, padi pon xpernah tgok depan2.. :(

KuNanGKuNanG said...

ca: ye ke ca? meh la datang kg gee...:)

msredcheesecake said...

SELALU TENGOK DLM GAMBA JE LA.... SAWAH PUN TENGOK DR JAUH JE, ON THE ROAD...

Haslina Harun said...

tak pernah tenguk lagi..kat negera omputih pernahlah tenguk jerami cantik camni

KuNanGKuNanG said...

haslina harun: skrg leh tgk kt msia dh...:)

Ca Cik Duyung said...

ada rezeki ca ikut gee alek kg..hehe...teringin gak nk jumpa gee.. :)


jom join contest atok kite tu..ca tag gee..heh3


http://cikduyung.blogspot.com/2012/07/contest-sapo-nak-kad-rayo.html

KuNanGKuNanG said...

ca: nnti gee kawin bulan 11, gee anta kad jemputan kat ca k..leh la datang kg gee..:)

tq tag gee..mmg gee nk join..kite kan cucu atok kene la support..he3.

Hafizin Jamil said...

boleh buat gulai tak?makan masa berbuka..hahaha

Arham Md Ali said...

Memang first time tengok benda ni, ala-ala cerita wild west plak.