Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

06 October 2011

pantun

Assalamualaikum dan selamat tengahari semua...

korang masih ingat x pantun?
dulu masa sekolah2 pun kite ada bljr cara berpantun dan banyak gak pantun2 biasa yang kite dengar.
meh aku bagi makna pantun kat korang ye.

"Pantun merupakan satu puisi Melayu sejati. Pantun terpendek terdiri daripada dua baris yang mempunyai ikatan berirama dan mempunyai sebutan yang sama dihujungnya. Baris-baris ini pula boleh dikumpulkan menjadi empat, enam ataupun lapan baris. Jarang terdapat pantun yang melebihi lapan baris dan pada kebiasaannya pantun terdiri daripada empat barisan"-(Wikipedia, ensiklopedia bebas)

biasanya kite guna pantun 4 kerat kn.
dari semalam aku dok sibuk reply email2 berbalas pantun ngan member2 opis aku,
xtau la sindrom pe yg mernyerang kitorang hingga jadi begini.he3
dah jadi cam penyakit berjangkit dah ni..huhu
meh aku tepek pantun2 member aku wat.

2..3..ultraman berlari
berlari menuju ke medan perang
2..3..boleh ku chari
mane nak same dikau seorang..

(ni asal dari 2 3 kucing berlari)
tanam pinang rapat2
biar puyuh bebas berlari
sy nak tunjukkan xdapat
suruh org lain je yg tolong cari..
(ni aku punya,2 baris ats tu btl,yg bawah2 aku reka.he3)



patah tumbuh hilang berganti
teguhkan iman kuatkan hati
tiada yg kekal d dunia ini
jika sudah suratan ilahi

(ni member aku reka sendiri kot)
mun tahaba kulaan gin kada
basurahan samuaannyak mengaku kada bisa
urang nang kada suah mandangar
kodok hitam gawi dimana?

(korang tau xni pantun pe? pantun bhs banjar okey..)


 


Buko poso lawuh’e gereh
Njegor sunge dicaplok boyo
Keluputanku sing akeh-akeh
Kito 0 - 0 lah yo

(ni plak pantun jowo)

25 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

hehhe....bahasa jawa ni paham sesikit je..walaupun yong ni wong jowo, orak ngerti.. hehehehe

KuNanGKuNanG said...

Niena: Niena orang jawa ke? ingatkan ore klate...he3..sy lagi la xfaham..huhu

azam said...

hehehehe....

rampongis eng smartilem

Amie said...

yang banjar tu kada bisa... maksudnya tidak boleh

yang jawa pula:
buka puasa lauk ikan kering
masuk ke sungai dimakan buaya
minta maaf banyak-banyak
kita 0-0 lah ya... ha hahhh lari rimanya

Waqheh said...

yadon kibarat
org ngandung mmg tak larat..

pisang emas dibawa belayar
masak sebiji atas peti
kenapa sebiji dibawa belayar
kan ada bayak lagi...

KuNanGKuNanG said...

azam: ni cam nak buka gua je...he3

KuNanGKuNanG said...

Amie: wah..teror la amie ni...yg banjar2 sy faham, jawa tu langsung xtau.he3

KuNanGKuNanG said...

Waqheh: lu ni best la..hindustan pun leh wat pantun ye, lum lagi lu bagi pantun dalam bahasa cina or tamil..kompem meletops...he3

msredcheesecake said...

Rajin reka pantun... Hhee ... Layan ..

azian said...

hehehhehe
pantun jawa tuy mcm pelik laaa.....hehhehehe

kunang2 berkelip waktu malam,
kunang2 suka makan ayam???

hah, jawap2....heheheheh

Suhami Ahmad said...

maso sekolah dulu atok ponah masuk pantun...huhu

Qaseh dalia adelia said...

bangun pagi gosok gigi
selamat pagi hehek

KuNanGKuNanG said...

msredcheesecake: habis rosan pantun.he3

KuNanGKuNanG said...

azian: ini jawapan hamba,

cantik sungguh puan azian,
isteri solehah pandai masak kek,
semua masakan jenis ayam sy layan,
harap2 xla sampai tercekik.

hahaha...

KuNanGKuNanG said...

Suhami Ahmad: jadi juara ke tok?

KuNanGKuNanG said...

Qaseh dlia adelia:

cantik sungguh simatahari,
slmt pgi cik adik cantik berseri :)

Anamarza said...

lama dah tak berpantun2 ni

Nizam said...

Ranto pantun jawe ngan pantun banjor ter koi serender la....

MataHati @ MH said...

paling x lupa pantun ni...

pen merah pen biru,
cikgu marah i love u...huhu

KuNanGKuNanG said...

Anamarza: saje berpantun time xde keje..he3

KuNanGKuNanG said...

Nizam: ada kitorang ni pon cari kat google..hik2

KuNanGKuNanG said...

MataHati@MH:

ada 1 lagi,

pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas.

pantun time tulis surat cinta.he3

SoLy SoLicious said...

sayelah dulu bekas pemantun sekolah..heee

KuNanGKuNanG said...

SoLy SoLicious: alamak, malu la camni...pantun kitorang berterabur..huhu..mesti awak terror berpantun kan?

Umi Asura Sanusi said...

x faham betul den bhasa jawa ni..hehe