Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

03 January 2012

ketupat sotong

assalamualaikum semua..

mlm ni nk kongsi ngn semua 1 kejayaan yg rasenye membanggakan la jg..he3

sy dah berjaya wat ketupat sotong sendiri..horeyyy..(padahal org lain dh byk kali wat)huhu

tetibe je ptg td tekak ni rase nk mkn ketupat sotong.

pas keje terus singgah pasar jap beli sotong 4 ekor yg sedang2 besar harga rm 3.80.

pulut ngan santan dah ada kt rumah.so xyah beli dah.

senang je nak wat ketupat sotong ni..t ikut versi sy la ye..

mula2 basuh pulut dan rendam ngan santan setengah jam.

pastu basuh sotong sampai bersih.

dah setengah jam, masukkan pulut tadi dalam sotong.sumbat padat2. cucuk atas sotong tu ngan lidi yg dah dipotong kecil spy pulut td xterkeluar.

dah siap, leh la masuk dalam periuk bersama ngan santan, masukkan gula dan sikit garam.

tunggu sampai mendidih dan masak selama stengah jam..

ok ready tuk dimakan..

aku guna santan kotak je snang xpayah nak perah2.he2..

masak sotong ngan santan+gula dan sedikit garam

time ni dah mendidih.

dah siap..leh la dimakan skrg :)



8 comments:

Ca Cik Duyung said...

owh..ketupat sotong ke nama dia? yg ca tau sotong sumbat..hehe..tap pernah lagu try buat..nak buat la..bahan pon sng je ni.. :)

KuNanGKuNanG said...

ca: try la ca, senang je nk wat ni..ada org pgil ketupat sotong,ada gak yg pagl sotong sumbat..:)

Azlan Hasan said...

erk..cammana rasa??sedap tak..sy taktau sebab tak makan sotong..hehe

Regards,
-Strider-

KuNanGKuNanG said...

Azlan Hasan: sdp...rase manis..tp bagi yg xsuka manis tu mungkin xbrape oandai kot makan ketupat sotong ni..

Rozuan Ismail said...

sedapnya ketupat sotong.sangat suka.huhu.mesti makanan wajib suruh mak buat

fairuspeng said...

pencapaian yang menakjubkan...
tahniah!

tiba-tiba teringin nak makan...
kena minta mak buatkan ni

KuNanGKuNanG said...

Rozuan Ismail: mmg sedap..1st time sy makan trs suka.2 yg wat sendiri lak.

KuNanGKuNanG said...

fairuspeng: tq3x..e3
kene la mintak mak wat banyak2..he3