Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

10 July 2011

ikan wadi@pekasam

korang penah dengar x nama ikan wadi@pekasam ni? biasanye kat kg ada la.td mak aku baru je beli kat kawan dia 1 balang rm 25.ada lbh kurang 30 ekor la..biasanye pekasam ni org wat ngan ikan air tawar..cam ikan sepat..ikan puyu..talapia..yg mak aku beli td talapia..aku pn xberapa tau cara wat ikan ni..biasanye guna beras yg digoreng, tumbuk beras2 pastu perap ngan ikan tu.sedap goreng makan ngan nasi panas.xpun makan ngan pulut..sedap giler...kalau korang jumpa ikan ni pastikan korang cube k..



17 comments:

PeRmAtA bIrU said...

serius pekasam + nasi panas sedap gila... suka2...

MataHati @ MH said...

selalu dgn ikan pekasam tapi ni 1st time tgk mcm mana rupa ikan pekasam..

rasanya org pata timur panggil ikan jeruk..

KuNanGKuNanG said...

PeRmAtA bIrU: mmg sdpkan permata biru.confirm 2 3x tambah nasi.he3

KuNanGKuNanG said...

MATAhati@MH: oh pnggil ikan jeruk ke kt area pntai timur? baru sy tau..blh la awak try pasni.mesti awak suke punye..:)

man yusoef said...

pernah dengar ikan pekasam..tp tak penah plak dengar ikan wadi..hahaha..oh jakunnya

Rai said...

husband suka gila ikan pekasam..saya da cuba..rasanya ok.. tapi baunya tu tak tahan..rugi gila!!

fairuspeng said...

peng paling suka ikan pekasam dari Grik perak.. sedap... tadpi yang tu dia tak buat dengan beras goreng.. beras biasa...

hujung minggu hari tu berjaya dapatkan ikan pekasa... tak sabr nak makan... sedap....

tapi, nak minta la ikan pekasam cik kunang-kunang 2 ekor boleh...

Подтверждаю said...

as salam..
tak pernah cuba lagi ikan pekasam ni.tapi ahli keluarga yang liand ah merasa.

tapi beli yuang dibungkus dalam palstik tu kak. balang dengan plastik elok lagi balang kan kak.hm..

rasanya macam mana?


pakcik nak bagitau ni melalui entri pakcik~
akak perlu tahu,


Ringankan Blog Dengan JQuerry script Lebih Baik Dari Buang Widget~


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

msredcheesecake said...

Cik kunang,
First time tengok ni....msred puasa....dugaan....hheee

bersama kak Es said...

mak aiiii... sedapnya. Goreng dengan bawang dan cili kering ... pastu perah asam limau ... fuhhhh!!

alaa...pos kat kak Es sebalang :)

nurfatiha blacky said...

mak aishh. berair mulut ni. sedapp nyeee

KuNanGKuNanG said...

man yusoef: sesetengah tempat panggil pekasam ni ikan wadi..:)

KuNanGKuNanG said...

Rai: kalau cam2 rai kene makan sambil tutup idung la.he3 :P

KuNanGKuNanG said...

fairuspeng: mmg sedapkn pekasam ni.leh je bg add sy pos kan.he3

KuNanGKuNanG said...

wsl..rasenye masin cikit cam ikan masin..cumanye ikannye lembab sikit kat dalam bila digoreng.try la cube kalau nak tau rasenye camne.

KuNanGKuNanG said...

msredcheesecake: he3..kalau 1st time tgk msti kene cari dan beli ni..:)

KuNanGKuNanG said...

bersama kak es: wah kak es pun suka ye? pekasam yg mak sy beli kali ni mmg sedap sgt2.xsama cam yg lain. kalau akak btl nak try leh je, bgtau je sy,sy pos...