Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

08 July 2011

menyambut kelahiran bayi..



dua tiga hari lepas aku ada la tengok rancangan Tanyalah Ustaz kat tv9. sambil2 make up nk gi keje, sempat gak la aku tengok jap rancangan ni. time tu ustaz ni citer pasal menyambut kelahiran bayi..pas je baby tu lahir, dah dibersihkan,  disunatkan azan&iqamah kan kat telinga baby2.jangan la azan kuat2 sangat nnti orang lain plak semua terberanak sbb terkejut.he3..maklumla skrg kan semua bersalin kat spital.lain la dulu kt rumah sendiri..nak azan dengar 1 kg pun xpe..sederhana la bunyinye kan. pastu wat la Tahnik. tahnik ni ialah letakkan sikit tamar(kurma) kat atas jari telunjuk,masukkan kat dalam mulut baby.pastu perlahan2 gerakkan jari tu ke kiri & kanan mulut baby.buat sampai isi tamar td menyentuh keseluruhan mulut baby&tamar tu akan masuk ke dalam rongga tekaknye..selain tu biasanye kite wat cukur rambut..berkhatan..berkhatan ni kalau bagi baby perempuan biasanye mase kecik la kan tp bagi lelaki bila nak sampai umur baligh.skrang orang wat bukan main meriah lagi cam kenduri kawin pun ada tau.he3..pastu last skali namakan baby tu dengan nama yang baik2...biar ada  makna...

12 comments:

Rai said...

jangan lupa..kena bagi susu ibu.. hihi..tak wajib..tapi dituntut.. :D

KuNanGKuNanG said...

Rai: he3..btl2..tp bg ibu2 yg bekerje kene la campur2 kan..kalau x susah..:)

niena shopping2u said...

thanks :D
ni bru nk gi mkn jap ^^

syiela said...

betul tu.. bab tahnik tu selalu syiela ustaz yg buatkan..x sabar nk melahirkan kembar syiela ni :)

KuNanGKuNanG said...

niena: sama2:)

KuNanGKuNanG said...

syiela: wah bestnye dapat kembar..moga dipermudahkan semuanye..:)

Rai said...

kunangkunang,
saya full time keja..anak2 saya alhamdulillah dua-dua full breasfeed. kena tau caranya.. :D

KuNanGKuNanG said...

Rai: oh ye ke? sblm ni tengok kawan2 semua campur..sy xkawin lagi.xtau..he3..kalau dah kawin, ada ank nnti leh la Rai bgtau caranye ye..:)

Подтверждаю said...

as salam..
alhamdulillah..
untuk persiapan2 bakal menjadi walid

=)

Boleh Memandu Menggunakan Otak je! Tanpa perlu Guna tangan. Tak Percaya? Terjah!!


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

KuNanGKuNanG said...

wslm..btl2..berat tanggungjawab tau..

Rai said...

insya allah..boleh..hehe..forum2 pro susu ibu pun da banyak sekarang ni..mcm susuibu.com, ratuhati..cuma daya tak daya nak buat je la..leceh sikit sbb nak kena pam susu dalam waktu keja bagai kan..saya pun da makin malas sekarang ni..hihi

KuNanGKuNanG said...

Rai: mekacih bagi byk info..:)